Thursday, September 30, 2010

IT roll erivajadustega inimestele


Kaasajal räägitakse pidevalt erivajadustega inimeste kaasamisest igas valdkonnas ja seda ka tehnoloogias. On loodud spetsiaalsed tehnilised vahendid puuetega inimestele, et nad tunneksid end teistega võrdsetena.  Kuna infotehnoloogia on tänapäeval niivõrd hästi arenenud, siis ei tunne puuetega inimesed ennast kõrvale jäetuna – nad saavad sotsiaalsed olla ka siis, kui füüsiliselt liikuma ei pääse (jututoad, messenger, kõik suhtlusportaalid), neile on loodud mitmeid uusi võimalusi hariduse saamiseks IT abil raske puudeastme puhul.

Kui varem olid puuetega inimesed madala haridustasemega, töötud, ühiskonnas mahajäetud ja piiratud ligipääsuga erinevatele ühiskonnaelu valdkondadele, siis IT arenedes saavad puuetega inimesed  näiteks kaugõppes ennast harida ja töötada interneti kaudu ise kohapeal mitte olles.[Kikkas, 2009]

Lisaks arvutite ja tehnoloogia kiirele arengule ja levikule tavaühiskonnas on järjest rohkem tähelepanu pööratud ka erivajadustega inimestele, kes on võrdväärsed arvutikasutajad teiste kodanikega. Raskema puudega inimesed ei ole võimelised kasutama standartset arvutit, vaid vajavad lisavahendeid või ümbertöötlemist. Spetsiaalsed väljatöötatud vahendid on näiteks:
  • Klaviatuuriraam – sobib koordinatsioonihäiretega inimestele ja aitab ära hoida ebavajalikke nupuvajutusi
  • Mängukang e. Joystick – asendab arvutihiirt, mõeldud koordinatsioonihäiretega inimestele. Olemas ka spetsiaalseid puuetega inimestele mõeldud juhtkange
  • Pedaal – hiire suurem sugulane, mis on mõeldud tööks jalaga
  • Punktkirja e ’Braille’kirja monitor – nägemispuudega inimestele.[Kikkas]
  • Silma ja pea liikumise kasutamine – kui käed on liikumisvõimetud; arvuti saab kindlaks määrata, kuhu kasutaja parajasti vaatab, saab ta kuvada menüü ja lasta kasutajal sealt häält tehes, puhudes, jalaga pedaali vajutades või muul moel valikuid teha.
  • Kahe jalaga kasutatav hiir – ühega liigutatakse kursorit, teisega klikitakse. [Rinde]
Kui siiamaani on IT areng aidanud mitte ainult tavakodanikke, vaid ka puuetega inimesi, siis tulevikus uuenduste kaudu aitab see areng üle saada paljudest teistestki takistustest olenemata inimeste kehalisest või vaimsest seisundist. [Kikkas, 2009]

Allikad:
K.Kikkas, (2009). Haridustehnoloogia ja erivajadustega inimesed/IT ja erivajadused. http://beta.wikiversity.org/wiki/Haridustehnoloogia_ja_erivajadustega_inimesed/IT_ja_erivajadused (28.09.2010)
K.Kikkas. IT võimalused puuetega inimeste hariduses. http://www.ise.ee/telemaatika98/kogumik98/it_voimalused.htm. (28.09.2010)

1 comment:

  1. Tubli! Olete kursis nii IT arengusuundade kui erivõimalustega. Väga oleks tahtnud lugeda mõnd konkreetset näidet erivajadustega inimesest, kes kasutab tänapäeval nn tehnoloogilisi tugiteenuseid. Olge julgem lisama tekstidesse oma arvamust või seisukohta.

    ReplyDelete